top

 

 

BNS i Indien tur/retur

Vores proceskoordinator Joachim Skovbogaard har været en tur i Indien på Lean-konference. Vi har talt med ham og hans chef om noget af det, han fik med sig hjem til Herlev - og til BNS' byggesager.

Ved den internationale Lean-konference 2018 - arrangeret af International Group for Lean Construction - deltog Joachim som én ud af 206 deltagere fra hele verden. Konferencen fandt sted for 26. gang og blev afholdt i Chennai, Indien.


 Hvad tager du med dig fra Indien rent fagligt?
- Det var virkeligt fedt at opleve, hvor åbne folk er over for at dele viden. Alle vil gerne øse ud af deres erfaringer - selv om man aldrig nogensinde har mødt hinanden før. Jeg blev også meget inspireret af de mange gode bud på, hvordan vi kan få trukket mere teori med ind i praksis.

Hvad mener du med det?
- Teori kan hjælpe os til at forstå de problemer, alle har i hverdagen på byggeprojekterne. Så derfor skal vi samarbejde mere med – og lære af – uddannelsesinstitutioner. Og af forskningsprojekter, hvor de prøver nye løsninger.

Joachim uddyber:
- Jeg mener, vi skal interessere os mere for teori, så vi kan bruge det i praksis. Det kræver noget overskud, som folk måske synes, de ikke har. Men eksemplerne fra konferencen viser, at det kan give meget gode resultater. Meget teori er jo bare gode erfaringer, der er skrevet ned.
 

Har du nogle eksempler på den sammenhæng mellem teori og praksis?
- Der blev f.eks. præsenteret gode erfaringer med inddragelse af underentreprenører tidligt i projektet og videre i planlægningen af byggeprocessen. Her bidrager forskerne ved at samle og analysere alle erfaringerne. Det har givet ’teori’ om, hvorfor det virker at inddrage underentreprenører og hvor vi skal skrue, for at det får endnu større effekt.

- Der er også mange gode eksempler fra Tyskland. Her kører de endnu mere stram lokationsbaseret planlægning, end vi gør her i BNS. De viser, at teorien kan oversættes direkte til praksis. For da de fik håndværkere, byggeledere, underentreprenører og rådgivere med på deres metode, kunne de skære helt op til 80 % af tidsplanen.

Hvad gjorde ellers indtryk?
Det var helt vildt fedt at se, hvor mange der interesserer sig for det, jeg selv gør. Nu kan jeg søge hjælp og inspiration hos fagfolk over hele verden. Jeg synes også konferencen viser, at folk godt kan løse de problemer, vi har på vores faglige område. Det viste alle de mange gode eksempler fra virkeligheden.
 

Hvad siger chefen?
Vi har også spurgt Joachims chef, Afdelingschef John Engelstrup, hvad BNS kan bruge Joachims deltagelse i konferencen til.

Han svarede:
- Joachim er kommet ”voldsomt” inspireret hjem fra Indien og konferencen. Den begejstring og energi han har med sig hjem, smitter heldigvis os alle sammen på den gode måde. Ved at høre hvordan andre rundt omkring i verden griber Lean-arbejdet an, har han fået en masse nye idéer. Nu er vi sammen i gang med at finde ud af, hvordan vi omsætter alle idéerne her i BNS. Med den begejstring som Joachim er kommet hjem med, sammenholdt med forståelsen mellem teori og praksis, er jeg sikker på, vi skaber helt konkrete forbedringer.

To be continued…
I BNS fortsætter arbejdet med at forbedre og udvikle vores arbejde via blandt andet Lean og lokationsbaseret planlægning. Har du lyst til at høre mere om det, kan du kontakte Joachim på jos@bns.dk eller afdelingschef John Engelstrup på joe@bns.dk.

Joachims deltagelse var opfølgningen på, at han vandt Lean Constructions Studiepris 2017 for sin specialeafhandling. Der fulgte nemlig kr. 10.000 med til deltagelse i konferencen.

Meget teori er jo bare gode erfaringer, der er skrevet ned.

Citat Joachim Skovbogaard